9 Ağustos 2009 Pazar

"Blog Yazarak Yılda 1 Milyon Dolar Kazanmak", Kimin Aklına Gelirdi?


İnternette yine öğrenmeye hevesli bir şekilde gezinti yaparken Mert Erkal'ın Profesyonel Blogcu sayfası ile karşılaştım. Sayfayı biraz inceledikten sonra çok şaşırdım, çünkü Mert Erkal bütün geçimini Blog yazarak sağlıyordu ve bunun için 10 yıllık işinden ayrılmıştı, ayrıca çalıştığı yerde iyi maaş veren bir yerdi.

Hemen kendisine ulaştım ve hem blogumda hem de Sınırsız Güç grubumda paylaşmak için bir kaç soru sordum ve sağolsun hemen yanıtladı.

Ayrıca kendisi blog yazanlar için ve konuya kendini adamış insanlar için bir site yapmış, röportajın sonunda Mert Erkal'ın sitelerini paylaşacağım.

Mert Erkal

1) Sizi Blog yazmaya iten neydi? Yazmayı sevmeniz mi? Yaptığınız işi sevmemeniz mı? veya başka bir şey mi?


Kitap okumak ve yazmak çocukluğumdan beri en sevdiğim iki uğraştır. Blog yazmaya başlamam ile 10 senelik işimden kurtulma planları yapmaya başlamamın aynı döneme denk gelmesi kesinlikle bir rastlantı değildi. Monoton yaşantıma bir renk katmak ve gelecekteki mesleğimi yaratmak amacıyla blog yazmaya başladım.

2) Bu işten para kazanan, hayatını geçindirenler var mı?

Dünya genelinde pek çok insan bu şekilde geçimini sağlıyor. Özellikle Amerika'da yüzbinlerce insan sadece blog yazarak geçimini sağlıyor. Ülkemizde çok yaygın olduğunu söylersek abartmış oluruz. Mert'in Blog Akademisi ülkemizde blog yazarak geçimini sağlamak isteyen insanların sayısını artırmak amacıyla kuruldu.



3) Bugün blog yazarak en çok para kazanan kişi kimdir ve ne kadar kazanıyor? Çok paragöz bir soru oldu ama idare edin, merak ediyoruz :)

Bireysel olarak Darren Rowse (www.problogger.net). Tam olarak ne kadar kazandığını bilmemekle birlikte, 2005 yılı sonunda 1 milyon doları aşkın bir ciro yaptığını açıkladığı bir yazısını okumuştum. Grup halinde tutulan blogların ciroları çok daha büyük oluyor. Darren Rowse'u yakın takibe alırsanız sadece blog yazarı olmadığını, blogunun yaratmış olduğu etki alanını çok iyi kullanan bir internet girişimcisi olduğunu göreceksiniz.




4) Şu an hayatınızı tamamen internet ve blog'dan mı kazanıyorsunuz?

Evet, şuan hayatımı tamamen bloglarımdan ve internet girişimlerimden elde ettiğim gelirden kazanıyorum.

5) Ben bir işi başarma konusunda 3 şeyin önemli olduğuna inanıyorum; 1) O işe tutku duymak 2) O işi çok iyi bilmek 3) Çıkan engeller ve yaşanan başarısızlıklar karşısında yılmamak, bilakis bunlardan ders çıkarmak. Siz bu konuda ne dersiniz? Size göre başarının sırrı nedir?

Çok güzel ifade etmişsiniz. Bu işte başarılı olabilmek için asla vazgeçmemek ve her yere düşüşten sonra yeniden ayağa kalkmak için yeterli bir motivasyona sahip olmak gerekiyor. Benim motivasyonum kişisel olarak bir işkence halini alan işimden ayrılmak ve ekonomik özgürlüğümü elde etmekti. Başarı için sabırlı olmak ve yıllar boyunca aynı tempoyu bozmadan çalışmaya devam etmek gerekiyor.




6) Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?

Türkiye'de profesyonel blogculuğun geçerli bir meslek haline geldiğini görmek gelecekten en büyük beklentim. Onun dışında Mert'in Blog Akademisi'ni köklü ve sağlam bir eğitim kurumu haline getirmek hedeflerim arasında.

6) Biraz da hayat deneyimlerinizden faydalanalım :) Bugüne kadar hayatınızın size öğrettiği en önemli ders nedir?

Hayat çok kısa. Sevdiğin işi yap, mutlu ol!



7) Son olarak blog yazanlara önereceğiniz üç en önemli şey nedir?

1) Havadan sudan bahsetmek yerine uzman olduğunuz ya da tutku ile bağlı olduğunuz bir konuda blog yazın.

2) Bütün beklentinizi Adsense ya da Clickbank üzerinden gelecek gelire bağlamayın. Ticari zekanızı besleyin ve geliştirin.

3) Sizi başarıya götürecek sağlam bir motivasyon bulun. Türkiye'de bulunabilecek en iyi motivasyonlardan bir tanesi, sizin profesyonel blogcu olarak başarılı olacağınıza inanmayan insanlara yanıldıklarını ispatlamak olabilir. Türkiye'de profesyonel blogculuk akıntıya kürek çekmek ile eşdeğer. Ancak başarılı olduğunuz zaman yaşadığınız kişisel hazzı tarif etmek için kelimeler yetersiz kalır.

Mert Erkal'ın Siteleri

Profesyonel Blogcu http://www.profesyonelblogcu.com
Mert'in Blog Akademisi: http://www.mertinblogakademisi.com/

Blog Yazarak Para Kazanmakla İlgili Diğer Kaynaklar

Acemi Blogcu