4 Kasım 2008 Salı

Bir Sporcu En Üst Düzey Performansa Nasıl Ulaşır - 2 Modelleme

Bir Sporcu En Üst Düzey Performansa Nasıl Ulaşır - 2 Modelleme
Modelleme - Taklit - Örnek Alma

Doğduğumuzdan beri çevremizdeki hep modelleriz. Nat Geo'da izlediğim bir belgeselde maymun ve insan arasındaki benzerlik, farklılıkları inceleyen bilim bayanı 'bizi onlardan ayıran en büyük özellik taklit yeteneğimizin daha güçlü olması' demişti.

Peki nedir bu taklit, modelleme? Birilerini izleriz ve bizde aynı hareketleri yaparak deneme-yanılma yoluyla zaman kaybetmeden aynı sonuca ulaşırız. Teknik Direktörler niye vardır? Yaptıkları hataları oyuncular yapmasın, o zatın futbol ve hayat kariyerinden yararlansın diye...

Biz modellemeye biraz farklı bir açıdan bakacağız. Son zamanlarda gerek bilimsel çevrede yapılan araştırmalar, gerek özgün araştırmalar ve gerek bizzat benim kendi araştırmalarım modellemenin bizi nasıl at arabası hızından ferrari hızına taşıdığını göstermiştir.

Zira bir çok araştırmanın özütü diyor ki; Bir kişinin duruşunu, yüz ifadelerini, nefes alışını, kaslarının gerilimini, iç temsillerini ve inançlarını modellersek beynimizde aynı nöronları aktive ederiz. Lakin bunu hemen yapıp Usain Bolt, Muhammed Ali ya da Bruce Lee olacağınızı sanmayın. Olamazsınızda demiyorum çünkü elimde böyle araştırmalarda var. Neyse bu araştırmaları tam destekleyecek deliller bulana kadar bu yazıdan faydalanın.

Niye hemen Usain Bolt olamazsınız çünkü ondaki kaslar şu an sizde yok. Bacak kaslarınızı, vücut kaslarınızı bir geliştirin sonra niye olmasın?

Ama şunu söylemeliyim ki aynı kas yapısına sahip iki kişiden biri modellemeyi kullanmış olsun biri kullanmasın, modelleme yapan kişi fark atar. Denemesi bedava...

Peki nasıl modelleme yapacağız?

Duruşundan başlayın, bir kişinin sadece duruşunu modelleyerek onunla aynı duygu ve hislere girebilirsiniz. Misal olarak aşağıdaki resimlere bakın ve bu duruşun aynısını modelleyin. Nasıl hissediyorsunuz?





Hadi hadi ayağa kalkın ve deneyin, böyle uzanıp kitap okunmaz ki canım. (ya da blog) Şimdi biraz daha ileri gidelim, onlar gibi nefes almaya çalışın. Nasıl mı? Eminim ki biliyorsunuzdur? Deneyim yapacaksınız, birazcık güven...

Unutmayın;
Kasların gerilimi
Nefes alış şekli,
Duruş,
Yüz Mimikleri vs. vs. her ayrıntıya girin, ne kadar ayrıntı o kadar iyi modelleme...

Bunlar birinci idi, ikincisi onların inançlarını modellemek. Yani Ali'nin boksla ilgili inançları nelerdi? Usain Bolt'un inançları neler? Eğer modellemek istediğiniz zatın bir röportajını bulursanız orada inançlarını kolayca ele verdiğini görürsünüz. Misal olarak Ali bir roportajında 'Sahaya %100 yeneceğimi bilerek çıkarım' demiştir. Alın size inanç modellemesi.

Eğer ki ilk yazıyı okumuş ve hedefinizi çok çok büyütmüşseniz inançlarını da model almaya pek gerek yoktur. Zira genel olarak onların inançlarını büyük düşünmek için modelleriz. Ama bu zatların röportajlarını mutlaka bulup buluşturun, zira antreman ve çalışma ile ilgili küçük sırlar bulabilirsiniz.

Şimdi hangi sporu yapıyorsanız bir deneme vakti geldi. Diyelim haftasonu halı saha maçı var, bir iki gün araştırma yapıp Messi'yi ya da Ronaldo'yu modelleyin ve maça öyle çıkın, bakın neler olacak....

Modelleme için üçüncü bir yöntem vardı ki bu da iç temsilleri bilmektir. İşin karışık kısmını oluşturur ve burada onu anlatarak yazının anlaşılası gidişatını bozmak istemem. Bunu Strateji Öğrenme Tespiti adı altında başka bir başlıkta inceleyeceğiz.

Şimdi sizin yapacağınız tek iş bakalım bu yazıdaki işler işe yarıyor mu yaramıyor mu diye denemek...

Hadi kolay gelsin...

Şimdi en yüksek performansa ulaşmak için üçüncü gerekli konuyu inceleyelim (hazırlanıyor)

Birinci yazıya ulaşmak için tıklayın