12 Kasım 2008 Çarşamba

Topluluk Önünde Konuşmanın Altın değil Elmas Kuralı

Topluluk Önünde Konuşmanın Altın değil Elmas Kuralı

Konuşmanı çoşkuyla yap.

Bu ne demek?

Yani yaptığın konuşmaya inan, o senin gerçekten savunduğun bir şey olsun.
Sanki bu konuşmayı yapmazsan dünyada o şeyin soyu tükenecek.

Peki ya konuşmam çoşku katılacak bir şey değilse? Ya dondurulmuş gıdalarla ilgiliyse?

Bak, şunu bilmelisin ki, konu önemli değildir, önemli olan anlatma biçimidir. Eğer konunda çoşku katacak bir şeyler bulamıyorsan, araştır mutlaka bulacaksın. Mesela dondurulmuş gıdanın yararlarını araştır. Bir sürü şeyle karşılaşacaksın. Vitamini kaçmaz, çevreye az zarar verir vs. vs.
Bu da insanların hayatına bir katkı sağlar. Bak şimdiden bir şeyler bulduk bile.

Bir gün Lincoln'e, kocası Amerikan devrim savaşında ölen dul bir kadın gelir. Anlattığına göre sigorta şirketi tarafından dolandırılmıştır. Lincoln davayı alır ve ilk işi devrim savaşını araştırmak ve koca cilti kitaplar okumaktır. Kitapları okuduktan sonra o kadar etkilenir ki, hırslanır, sinirlenir ve kendi kendini "Bu nasıl olabilir?, bu kadının kocası bu ülke için ölüyor ama bu ülkedeki sigorta şirketi onun karısını doladırıyor". Lafın kısası davaya öyle bir hazırlanır ki jüri üyelerinden ağlayanlar bile olur. Ve tartışmasız kazanmıştır. Bu eminim sana fikirler vermiştir.

Bir taşra vaizi Henry Ward Beecher'a dinleyicileri nasıl canlı, uyanık tutarım diye sormuş. Beechar ona; bir kapıcının eline sivri değnek verip vaizi dürtmesi gerektiğini söylemiş. Dale Carnegie'de bu konuda, "ortalama bir konuşmacı için hitabet sanatı hakkında yazılmış onlarca ciltlik kitap kadar yararlı bir söz" diyor.

Ünlü sihirbaz Houdini ve bir çok konuşmacı sahneye çıkmadan önce dans ederler, göğüslerini yumruklarlar veya hoplayıp zıplarlarmış. Bunun nedeni sahneye çoşkuyla çıkmak. Eğer siz çoşkuluysanız onlarda çoşkulu olacaktır. Eğer siz ruh gibi anlatırsanız muhtemelen salondakilerin yarısı uyuyacaktır. Konuşmayı yapan kişi herkesin davranışlarını belirleyen kişidir.

Canlı olun, dünyanın en iyi kişisel gelişimcilerinin ve konuşmacılarının sahneye nasıl çıktıklarını izleme fırsatınız olursa yukarıda ne demek istediğimi anlarsınız.

Şunu unutmayın hiç bir şey çoşkusuz ve tekdüze konuşmadan daha sıkıcı olamaz. Kesin Çin işkencelerinde bu da vardır. Konuşmalara katıldıkça bunu anlayacaksınız. Zira ben buna çok maruz kaldım...

Son olarak diyeceğim şu ki, ne yapın yapın sahneye çoşkulu çıkın. Ki bu heyecan faktörünü yenmenin en başlıca taktiklerinden biridir.

Hakan Mengüç